Najnowsze publikacje

Jak pakować i przygotować produkty do transportu?

Istnieje wiele produktów, które wymagają przewozu w ściśle określonej temperaturze. Największą grupę wśród nich stanowią produkty spożywcze – od mięsa i nabiału, przez ryby, aż po owoce i warzywa. Ważną kwestię w łańcuchu dostaw chłodniczych stanowi zatem transport, który musi zapewnić odpowiednie warunki wewnątrz pojazdu. Oprócz tego liczy się również właściwy sposób pakowania. Jeżeli jesteś producentem albo sprzedawcą żywności i zależy Ci na tym, aby dbać o jakość towaru i zadowolenie konsumentów, powinieneś dowiedzieć się, jak pakować i przygotowywać produkty do transportu. Pomoże Ci w tym nasz poradnik.

Zrozumienie znaczenie łańcucha chłodniczego

Łańcuch chłodniczy to kompleksowe działania, które obejmują wszystkie etapy dystrybucji, przechowywania i transportu produktów żywnościowych, wymagających kontrolowanej temperatury. Elementami, które składają się na ten proces jest produkcja, pakowanie, przewóz, magazynowanie oraz przechowywanie w punktach sprzedaży detalicznej.

Na etapie produkcji żywność jest pozyskiwana i przetwarzana. Od samego początku trzeba zadbać o zapewnienie odpowiednich warunków chłodniczych, pozwala to bowiem uniknąć zepsucia produktów. Następnie muszą one zostać zapakowane, a tym samym przygotowane do transportu. Bardzo ważna jest tutaj dbałość o izolację termiczną, co można osiągnąć dzięki odpowiednim opakowaniom. Następnie wyspecjalizowane firmy zajmują się transportem chłodniczym, który musi zapewnić nie tylko właściwą temperaturę, ale i wilgotność. Po dotarciu do miejsca docelowego, żywność jest magazynowana w warunkach chłodniczych w oczekiwaniu na sprzedaż. Ostatnim elementem jest dostarczenie jej do sklepów, gdzie równie z musi zostać umieszczona w lodówkach czy chłodniach.

Jak przygotować żywność do transportu chłodniczego?

Jak już wspomniano, pakowanie żywności do transportu chłodniczego to jeden z etapów całego łańcucha. W związku z tym jest to kwestia, której nie można bagatelizować. Co więcej, przesyłki chłodnicze podlegają klasyfikacji zgodnie z wymaganiami środowiskowymi przewożonego produktu. W umowie ATP środki transportu są klasyfikowane zgodnie z przeznaczeniem i wyposażeniem, a także wartością współczynnika przenikania ciepła. Oprócz tego zapisy dotyczą także rodzajów produktów spożywczych, zgodnie z następującym podziałem:

  • przesyłki zimne lub chłodzone (od 2°C do 8°C) – dotyczy to produktów, które należy przechowywać w niskiej temperaturze, jednak bez zamrażania,
  • przesyłki mrożone (do -20°C) – ich zadaniem jest utrzymania produktu w stanie zamrożonym do momentu dostawy.

Pakowanie produktów spożywczych musi być zatem zgodne z ich wymaganiami i wiąże się z koniecznością odpowiedniego przygotowania do transportu chłodniczego. Pierwszym etapem jest kontrola temperatury. Należy upewnić się, że produkty przed pakowaniem przechowywane są w odpowiednich warunkach. Ważna jest także ich ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi, wilgocią oraz innymi czynnikami, które mogłyby wpłynąć na ich jakość. Aby ułatwić sobie te zadanie, stosuje się nowe technologie, do których należy m.in. monitorowanie temperatury w czasie rzeczywistym.

Techniki pakowania produktów spożywczych do transportu chłodniczego

Pakowanie żywności do transportu chłodniczego wymaga szczególnego podejścia, uwzględniającego zarówno ochronę produktu, jak i utrzymanie odpowiedniej temperatury. Do najważniejszych etapów tego procesu należą:

  • izolacja – każdemu produktowi należy zapewnić odpowiednią izolację od warunków zewnętrznych,
  • chłodzenie – oczywistą rzeczą jest stosowanie odpowiednich pojazdów, które zapewniają kontrolowane warunki przewozu. Oprócz tego konieczne może być także używanie dodatkowych materiałów chłodzących, które mogą pomóc w utrzymaniu niskiej temperatury wewnątrz opakowania,
  • pakowanie – oprócz zastosowania odpowiednich opakowań, trzeba także zwrócić uwagę na sposób, w jaki produkty zostaną w nich umieszczone.

Jeden z kluczowych czynników wpływających na skuteczność transportu chłodniczego jest materiał, w który jest pakowany produkt. Odpowiednie opakowania izotermiczne do transportu chłodniczego mogą znacząco zmniejszyć ryzyko utraty temperatury. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Opakowania izotermiczne do transportu chłodniczego

Opakowania izotermiczne to takie, które zapewniają odpowiednie warunki temperaturowe, a także skutecznie chronią przed wpływem czynników atmosferycznych, przede wszystkim zaś przed temperaturą otoczenia. Do najpopularniejszych z nich należą:

  • tektura – to jeden z popularniejszych surowców wykorzystywanych do tworzenia opakować izotermicznych. Ceniona jest przede wszystkim ze względu na łatwą dostępność, możliwość dostosowania do potrzeb różnorodnych produktów, a także na niską cenę. I choć stosuje się ją w logistyce chłodniczej, na rynku są materiały, które zapewniają lepszą izolację termiczną,
  • poliuretan – to materiał, który zapewnia stabilne warunki chłodnicze. Jest tworzywem sztucznym o doskonałych właściwościach izolacyjnych i możliwości dopasowania do różnych kształtów przechowywanych produktów,
  • EPP – polipropylen spieniony to bardzo popularne tworzywo stosowane do produkcji opakowań. Ma ono doskonałe właściwości termoizolacyjne, dzięki czemu można w nim przechowywać zarówno świeże, jak i zamrożone produkty. Opakowania z polipropylenu spienionego można wykorzystywać w zamrażarkach, do przewożenia lodów i innych mrożonych lub schłodzonych produktów spożywczych,
  • pianka aluminizowana – charakteryzuje się tym, że właściwy materiał izolacyjny pokryty jest dodatkową warstwą folii aluminiowej, która ma korzystny wpływ na właściwości termiczne. Dzięki temu opakowania tego typu zapewniają bardzo dobre warunki podczas transportu i chronią przed temperaturą otoczenia.

Podsumowując, bezpieczeństwo produktów to podstawa całego łańcucha chłodniczego. Aby można było sięgać w sklepach po świeżą żywność, kluczowe jest zadbanie o nią na każdym etapie – od wytwarzania, przez transport i magazynowanie, aż po pakowanie. Zastosowanie odpowiednich opakowań, a także bieżące monitorowanie temperatury to najważniejsze zadania, jakie stoją przed branżą transportu chłodniczego.